Terje Osmundsen om 2030-bevegelsen

Publisert: 2017
"Jeg fikk ideen til denne boken da jeg så de fortvilte unge ansiktene dagen etter Brexit-avstemningen".

«Det var ikke akkurat en optimistisk stemning da en gruppe unge mennesker møttes på Studenthytta utenfor Oslo noen vinterdager tidlig på nyåret 2017. Jeg var invitert for å fortelle om en bok jeg lanserte i forbindelse med min 60 års dag, og ble slått av frustrasjonen og nervøsiteten blant deltakerne. Verden var fortsatt i nervøs sjokktilstand etter innsettelsen av USAs nye president Donald Trump, en som i valgkampen hadde lovet å stanse klimalover, angripe frihandelen, deportere mexicanere og stenge for muslimer. Tidsvinduet for å treffe tiltak for å en stanse en ukontrollert oppvarming syntes i ferd med å lukkes.  Bestrebelsene for et internasjonalt samarbeid basert på tillit og åpne grenser var skrudd tiår tilbake»
 
Slik starter historien om 2030-bevegelsen. Hva som videre skjer kan du lese mer om i boken som snart er tilgjengelig i bokhandelen, og som du allerede kan forhåndsbestille her.
 
Jeg fikk ideen til denne boken da jeg så de fortvilte ansiktene til de unge britene dagen etter Brexit-avstemningen. I aviser leste jeg utsagn som «Hva? Skal de ta fra oss retten til å studere, arbeide i EU?» «Forsvinner muligheten til å stifte familie med kjæresten på den andre siden av kanalen?»  «Dette er  vår fremtid, ikke deres». Ekstra stor ble bitterheten hos mange, da de skjønte at hadde de unge brukt stemmeretten sin, så hadde det ikke blitt flertall for en utmelding som  truer rettighetene mange hadde tatt som en selvfølge.
 
I årene fremover er det større saker enn Storbritannias plass i Europa som står på spill. 

De som skal leve i 50 år eller mer risikerer å leve i en verden der ustabile nasjoner kjekler og kriger, med millioner av migranter – som noen vil definere som klimaflyktninger-, og der tilgang på vannressurser blir stadig knappere. Ingen som er opptatt av levevilkårene til sine barn og barnebarn ønsker at de skal vokse opp i en verden der det er stadig mindre ressurser til fordeling, fordi mer av ressursene går til å reparere skadene av klimaendringene. Men det er den fremtiden vi styrer mot, om vi ikke lykkes med 2030 -målene.

Powered by Cornerstone