Norsk slaveri

Publisert: 2014
Norsk slaveri - et renovasjonsproblem er en dokumentar om menneskehandel i Norge.

Vi finner tvangsarbeid innen alle typer manuelt arbeid hvor det er mulig å bruke arbeidstakere uten kvalifikasjoner eller papirer

Øystein Eriksen, Arbeidstilsynet.

Slaveriet i den vestlige verden ble ble forbudt den 9. april 1865. Da seiret de amerikanske Nordstatene over Sørstatene etter en særdeles blodig, fire år lang borgerkrig. Forbudet førte imidlertid til at slavehandelen gikk under jorden. Ennå tvinges kvinner til å prostituere seg, barn til å selge narkotika og mennesker til å jobbe uten lønn eller rettigheter. Også i Norge.

FN estimerer at det er mellom 25 og 27 millioner ofre for menneskehandel i verden til enhver tid. Handel med mennesker er lønnsomt. Dagens slavehandlere tjener 150 milliarder amerikanske dollar årlig. Halvparten tjener de i industrialiserte land, som for eksempel Norge.

I Norge virker slavehandlere innenfor den svarte økonomien. Den svarte økonomien anslått til å være på 430 milliarder kroner i 2013. Norges skyggeøkonomi ble rangert som den nest største i Vest-Europa.

I Norsk slaveri belyses det at Norge har fått internasjonal kritikk for hvordan vi avdekker og følger opp ofre for menneskehandel. Har den norske slavehandelen blitt behandlet som et renovasjonsproblem?

I en liten by som Bergen kan vi til enhver tid finne mindreårige som er utsatt for menneskehandel.

Marit Grung, tidligere leder for utekontakten i Bergen.

Powered by Cornerstone